heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2016
space


BLOG

Geniet er maar van!

Zeker nu de zomervakantie er weer aan komt, raadt eenieder elkaar aan om er toch maar vooral van te genieten. Het lijkt soms wel alsof dat het hoogste goed is, en dat andere emoties er eigenlijk niet mogen zijn.
Ivan Illich zag levenskunst als de kunst van zowel het vieren als het lijden, als dat wat ons als mensen van dieren onderscheidt.


Er is niks verkeerd met genieten. Ik heb echter het idee dat tegenwoordig alles wordt toegedekt met het moeten genieten.
Je hebt, net als wij allemaal, te maken met grote en kleine gebeurtenissen in je leven die je pijn doen, waar je kwaad over wordt, die je angstig maken. Als je “moet” genieten en deze andere emoties weg stopt, kan dat ertoe leiden dat je juist niet kan genieten van de mooie, leuke, ontroerende momenten of gebeurtenissen die je ook meemaakt.

Je leven is maar ten dele maakbaar. Je zult in jezelf een antwoord moeten vinden op leed, pijn, ongemak. Als je dat kunt vinden, komt er ook weer ruimte voor genieten.

Het kan zijn dat een emotie n.a.v. een actuele gebeurtenis in je leven oude pijn of een trauma aanraakt. Daarmee wordt het lastiger om de emotie in de proportie te ervaren die bij de huidige gebeurtenis past.

In een opstelling kun je vanuit dat wat je bezig houdt onderzoeken hoe je je verhoudt tot je basis-emoties boosheid, angst, blijdschap en verdriet.

<<< terug