heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2016
space


BLOG

Een jong overleden broertje of zusje

Of je broertje of zusje is overleden door een lichamelijke oorzaak, of door een ongeval, voor jou of na jou geboren is, of je hem of haar wel of niet bewust gekend hebt, het heeft altijd impact. Het kan impact hebben op je levenslust, op je partnerrelatie, de keuze voor je werk.

Het heeft invloed op het hele gezin. Vader en/of moeder kunnen door het verdriet zodanig overmand zijn, dat er emotioneel weinig ruimte is voor de andere kinderen. In een opstelling heb ik b.v. gezien dat een heel gezin als verlamd rond het overleden kind stond.
Je kunt jezelf voorhouden dat je niet meer blij mag zijn, omdat je broertje of zusje dood is. Je kunt het gevoel hebben dat je niet weet wat jouw plek in het gezin is, omdat de overledene soms niet meer mee meegeteld wordt.

In een familieopstelling kun je in gesprek gaan met (een representant voor) de overledene. Dit kan ruimte geven en er kan een verschuiving optreden in vastgezette gedachtepatronen of in de posities die gezinsleden ten opzichte van elkaar innemen in het gezin.

<<< terug