heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2015
space


BLOG

Dilemma

“Wat gaan we doen?
Lachen of huilen
Schoon of vervuilen
De regen of schuilen
Wat gaan we doen?”
Paul van Vliet, 1984

DilemmaMet de zgn. tetralemma opstelling, ontwikkeld door Insa Sparrer en Mathias Varga von Kibéd, kun je naar verschillende aspecten van je dilemma kijken.
De elementen in deze vorm van opstellen zijn: het een – het ander – allebei – geen van beide – niets van dit alles. Elk element heeft informatie voor je, het kan zijn dat er tussen de 2 opties een verborgen connectie staat, of het kan zijn dat de oplossing totaal elders ligt.

Ik heb eens een opstelling mogen begeleiden, waarbij de vraag was of deze persoon beter in de stad of in een dorp kon wonen. Het antwoord zat in het vijfde element “niets van dit alles”. Het ging om de verbinding met zichzelf en de rust die dat oplevert.

Een andere vraag voor een tetralemma opstelling was welke opleiding iemand zou gaan volgen. Bij “niets van dit alles” was geen energie, uiteindelijk was het antwoord “allebei”. Eerst de ene opleiding, en later de andere.

Zo eenduidig zijn de antwoorden in deze soort opstelling niet altijd, soms wordt pas later voor de persoon duidelijk wat de informatie, die de verschillende elementen geven, werkelijk inhoudt. Dat kan dan leiden tot de beslissing over welke actie er ondernomen zal worden.

<<< terug