heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2015
space


BLOG

Je partner is overleden

Als je partner is overleden, staat je wereld op zijn kop. Je hebt verdriet, misschien voel je je schuldig omdat je teveel met je eigen dingen bezig was, misschien heb je niet alles gezegd wat je nog wilde zeggen, misschien voel je je in de steek gelaten, ben je boos op je partner dat hij/zij ertussenuit is geknepen en dat jij verder moet. Je kunt de neiging hebben om de overledene op een voetstuk te plaatsen, alles aan hem/haar was goed.

Liefde houdt niet op waar het leven eindigd

Toch moet je verder met je leven, wellicht zijn er kinderen voor wie je moet zorgen.   Op een gegeven moment kom je ook weer  nieuwe mensen tegen, ontmoet je aantrekkelijke mensen en word je weer verliefd. Er kan sprake zijn van een tweede huwelijk. Dit kan een schuldgevoel opleveren of een gevoel van verraad tegenover de overledene.  

In opstellingen waarin een of meer van deze aspecten aan de orde komen, heb ik gezien dat er veel geheeld kan worden tussen de partners. Dingen kunnen worden uitgesproken, wat tot begrip en opluchting leidt. Over het algemeen is de overledene alleen maar blij dat de partner weer een nieuwe relatie aangaat, en gunt hem/haar dit van harte.
Soms was de overledene nog te dicht bij deze wereld, omdat er nog niet-opgeloste kwesties zijn, en kan hij/zij het gaande de opstelling meer loslaten. Dan is de overledene wel in staat om te blijven waken over het gezin dat hij/zij moest achterlaten.  

Aan het eind van de opstelling kan de cliënt over het algemeen van harte de beweging naar het leven maken en is het rustiger en vrijer van binnen.

<<< terug