heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2016
space


BLOG

Alleen geboren tweelinghelft / verloren tweelinghelft

Er zijn veel meer tweelingzwangerschappen dan dat er mensen als tweeling worden geboren.
Veel tweelinghelften overlijden in de baarmoeder tijdens de zwangerschap.
Soms is dat een miskraam, soms wordt het weefsel in het lichaam opgenomen, soms wordt weefsel in het lichaam van de tweelinghelft ingekapseld, soms mummificeert de vrucht en komt bij de geboorte mee.

Als je van zo nabij, in de baarmoeder, de dood van je tweelingbroer of -zus meemaakt, en vervolgens alleen achterblijft, heeft dat verregaande consequenties voor je verdere leven. Dit wordt het lost twin syndrome of vanishing twin syndrome genoemd.
Bijna 1 op de 10 mensen heeft deze ervaring aan het begin van zijn/haar leven.

Het overlijden van een tweelinghelft in de baarmoeder, tijdens de zwangerschap, is soms een bloeding, of een miskraam, soms wordt het weefsel in de baarmoeder opgenomen, soms wordt weefsel in het lichaam van de overgebleven foetus (de alleen-geboren tweelinghelft) ingekapseld, soms mummificeert de vrucht en komt bij de geboorte mee.

Mogelijke uitwerkingen op het dagelijks leven van de alleen geboren tweelinghelft zijn: moeite met het aangaan van partner-relaties, extreme jaloezie, bang om verlaten te worden, zich vastklampen aan andere mensen, heel veel aangeraakt willen worden of juist terugdeinzen voor aanrakingen, vaak de drang hebben om 2 paar van dezelfde schoenen of kledingstukken te kopen, een fantasievriendje hebben, je dagboek als je beste vriend beschouwen, volkomen van slag zijn door het overlijden van een geliefd persoon of een huisdier, enz.

Soms weet je moeder dat er nog een kindje is geweest, vaak is het niet bekend. Helderzienden zien het vaak, ofwel bij de tweelinghelft, of bij de moeder. In een familieopstelling kan het ook aan het licht komen. Vaak is dat verbijsterend, en tegelijk voelen mensen dat het klopt.

Als je weet dat je van een tweeling bent, kan familieopstellingen je helpen om b.v. je gemis te kunnen duiden, om je leven helemaal te aanvaarden, om je te realiseren dat je in een partner onbewust hebt gezocht naar de nabijheid zoals je die met je tweelingbroer of -zus hebt gekend.

In opstellingen die ik heb mogen begeleiden komt vaak de vraag van de levende tweelinghelft naar voren waarom de tweelinghelft kwam en weer vertrok.
De antwoorden luiden vaak: "als jij alleen had moeten gaan, was je nooit gegaan"; "ik zou je alleen maar een stuk op weg helpen"; "jij moet bloeien"; "we hadden het zo afgesproken".

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je op internet googelen op het "lost twin syndrome". Er is ook een facebook pagina.

Boeken over dit onderwerp zijn:
Het drama in de moederschoot, van Bettina en Alfred Austermann.
Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen, van Aranka Reeuwijk-Willems.

<<< terug