heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2014

space


BLOG

Free hugs

Mia met free hugsOngeveer een jaar geleden kwam ik in aanraking met het fenomeen FREE HUGS.

Iemand staat met een bordje, waarop FREE HUGS staat, op een plek waar veel mensen zijn of langs komen, b.v. in een winkelstraat, in een park, bij een evenement. De uitnodiging is duidelijk: als je een knuffel of omhelzing wilt, kun je die zomaar krijgen.
Ik vond het eerst maar een raar idee: je gaat toch niet met een wildvreemd iemand staan te huggen?
Maar... het kwam telkens weer langs, ik zag filmpjes op YouTube (de link met het filmpje van de persoon die hiermee begon is http://www.freehugscampaign.org), ik liet me, weliswaar door een bekende, omhelzen, tot er een moment kwam dat ik het experiment aandurfde om zelf op een yoga festival met zo’n bord in mijn handen te gaan staan.
Ik was verrast wat het teweeg bracht: mensen kwamen soms op me af gerend om zich te laten omhelzen, kinderen kwamen naar me toe, en ik merkte dat mensen zich konden ontspannen, dat het ze iets bracht. Iedereen doet het ook op zijn/haar eigen manier.

Mia met free hugsIk heb inmiddels op meer plaatsen mijn free hugs aangeboden. Wat ik me realiseer is dat het een uitnodiging is, dat ik niets moet willen, dat ik me afstem op de persoon die ik vasthoud, en dat die persoon dan krijgt wat hij/zij nodig heeft. Het initiatief is bij de ander, ik houd iemand vast totdat die persoon zich uit mijn omhelzing losmaakt. Dit duurt vaak langer dan meestal bij een gewone begroeting met familie of vrienden gebeurt. Ik voel dat mensen zich soms op een heel diep niveau ontspannen, ze “zakken”, soms gaan ze door een diep proces zonder woorden heen.

Mensen die het bord zien, krijgen vaak een glimlach op hun gezicht, vaak wordt er een fototoestel gepakt om mij met bord te fotograferen, mensen kunnen gefascineerd kijken naar het huggen.

Voor mij voelt het als een stroom, ik ben er, helemaal in het moment, ik bied ruimte, ik stem me af op de persoon in mijn armen en doe niets actiefs.
Vergelijkbaar met mijn innerlijke houding bij het begeleiden van familieopstellingen, met dit verschil dat ik bij familieopstellingen meer doe dan “alleen maar” ruimte bieden.

AmmaGaandeweg realiseerde ik me, dat de grootste FREE HUGGER avant la lettre natuurlijk moeder Amma is. Deze Indiase vrouw omhelst al jaren mensen, die dat een heel bijzondere ervaring vinden. Zij komt elk jaar naar Nederland, en mensen staan letterlijk in de rij om een omhelzing van haar te ontvangen. Hoog tijd om haar ook een keer op te zoeken!
www.amma.nl

<<< terug