heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2014

space


BLOG

Verder leven na het overlijden van een belangrijk persoon in je leven

Is het verdriet over een dierbare overledene nog sterk aanwezig in je dagelijkse leven?
Heb je er spijt van dat je niet bij de begrafenis van een dierbare bent geweest?
Zijn er nog zaken die je niet uitgewerkt hebt met een overledene?
Heb je moeite om helemaal in het leven te zijn?
Heb je een hang naar gevaarlijke sporten?
Heb je vaker bijna-ongelukken?
Valt het leven je zwaar?
Voel je je niet gesteund?

Meer Nieuw ZeelandIn onze maatschappij is er veel ongemak rond het overlijden en het rouwen om een geliefde die is overleden. Na de uitvaart mag je er nog even over praten, maar dan moet je wel weer meedoen met het “gewone” leven. Je gaat weer aan het werk, probeert je dagelijkse leven weer op te pakken of in nieuwe routines te komen.
De cyclus van een jaar, waarin alle feestdagen en verjaardagen voor de eerste keer zonder de overledene zijn gepasseerd, brengt meestal wel meer rust. Het feit dat en hoe deze persoon is overleden wordt een deel van je geschiedenis.

Bij sommige mensen blijven er vragen en ongemakkelijke gevoelens. Had ik de ander niet vaker moeten opzoeken, vaker moeten vertellen dat ik van hem/haar houd? Ik heb iets gezegd waar ik nog steeds spijt van heb, kan die ander me dat vergeven? Gaat het wel goed met de overledene? Ik voel af en toe de aanwezigheid van de overledene, hij/zij spookt hier nog rond, en dat beangstigt me.

In een familieopstelling kun je tegen een plaatsvervanger (representant) voor de overledene alles zeggen en vragen wat je wilt. De overledene kan een van je ouders zijn (vooral als je vader of moeder jong is overleden), een (tweeling)broer of zus, een miskraam of (geaborteerd) kind, een vriend of geliefde.
Deze ontmoeting werkt heel vaak heilzaam. Ook is het bevrijdend om te zien dat het goed gaat met de overledene, dat hij/zij niet alleen is aan de andere zijde.

Opstellingen met dit soort vragen kun je meestal het beste in een groepssessie met andere mensen doen, omdat het prettig is om een persoon tegenover je te hebben. Het kan echter ook in een individuele sessie met voorwerpen.

<<< terug