heading
Home
Familiopstellingen
Wie ben ik
Mijn aanbod
Blog
Referenties
Testimonials Agenda
Contact
Mia in de media
Links
Copyright ©2014

space


FAMILIEOPSTELLINGEN

Een opstelling gaat als volgt. Een deelnemer aan een workshop vertelt over een thema in zijn of haar leven. De begeleider vraagt naar feiten uit de familiegeschiedenis. Vaak tekent de begeleider een schematische stamboom, het genogram. Andere deelnemers worden gevraagd als representanten van zijn/haar familieleden. Meestal is er ook een representant voor degene die de opstelling doet. De representanten krijgen een plaats in de ruimte. De representanten hebben toegang tot informatie van de persoon die zij vertegenwoordigen. Dit is vaak zelfs zo sterk dat hun houding, fysieke pijn of spanning, woordgebruik, exact overeenkomen met die van de betreffende persoon.

De begeleider legt representanten soms (rituele) teksten in de mond. In de opstelling kan de oorzaak van het probleem zich ontvouwen. Vaak leidt de opstelling tot een oplossing.

Thema’s kunnen ook individueel samen met de begeleider worden uitgewerkt met behulp van poppetjes of voorwerpen, in het klein op een tafel, in het groot in een zaal(tje), of buiten in de natuur.<<vorige
pagina